2021 Güncel KVKK İdari Para Cezaları

Çağatay Turgut 27 Aralık 2020 0 Comments

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, idari para cezaları her yıl yeniden değerleme oranlarına göre güncellenerek yenilenmektedir. 

28 Kasım 2020 tarihli ve 31318 sayılı Resmî Gazete’de 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 298. maddesi uyarınca yeniden değerleme oranı yayımlanmıştır. 2020 yılı için yeniden değerleme oranı, %9,11 olarak açıklanmıştır.

6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan idari para cezaları, 2021 yılı için yapılan yeniden değerleme ile birlikte kurul tarafından uygulanabilecek cezalar şu şekildedir::

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) GÜNCEL İDARİ PARA CEZALARI (2021)

  • 2021 KVKK – Aydınlatma yükümlülüğüne aykırılık cezası: 9.834 TL – 196.686 TL

  • 2021 KVKK – Veri güvenliğine ilişkin yükümlülüğe aykırılık cezası: 29.503 TL – 1.966.862 TL

  • 2021 KVKK – VERBİS’e kayıt yükümlülüğüne aykırılık cezası: 39.337 TL – 1.966.862 TL

  • 2021 KVKK – Kurul tarafından verilen kararları yerine getirme yükümlülüğüne aykırılık cezası: 49.172 TL – 1.966.862 TL

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) GÜNCEL İDARİ PARA CEZALARI (2020)

  • 2020 KVKK – Aydınlatma yükümlülüğüne aykırılık cezası: 9.013 TL – 180.264 TL

  • 2020 KVKK – Veri güvenliğine ilişkin yükümlülüğe aykırılık cezası: 27.040 TL – 1.802.641 TL

  • 2020 KVKK – VERBİS’e kayıt yükümlülüğüne aykırılık cezası: 36.053 TL – 1.802.641 TL

  • 2020 KVKK – Kurul tarafından verilen kararları yerine getirme yükümlülüğüne aykırılık cezası: 45.066 TL – 1.802.641 TL

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) GÜNCEL İDARİ PARA CEZALARI (2016)

  • 2016 KVKK – Aydınlatma yükümlülüğüne aykırılık cezası: 5.000 TL – 100.000 TL

  • 2016 KVKK – Veri güvenliğine ilişkin yükümlülüğe aykırılık cezası: 15.000 TL – 1.000.000 TL

  • 2016 KVKK – VERBİS’e kayıt yükümlülüğüne aykırılık cezası: 20.000 TL – 1.000.000 TL

  • 2016 KVKK – Kurul tarafından verilen kararları yerine getirme yükümlülüğüne aykırılık cezası: 25.000 TL – 1.000.000 TL

 

6698 sayılı KVKK’ya Göre Türk Ceza Kanununda Öngörülen Cezalar Nelerdir?

İşlem Kanun Maddesi Ceza Tutarı
Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Kaydetmek TCK madde 135/1 Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası
Kişilerin Siyasi, Felsefi Veya Dini Görüşlerine, Irki Kökenlerine; Hukuka Aykırı Olarak Ahlaki Eğilimlerine, Cinsel Yaşamlarına, Sağlık Durumlarına Veya Sendikal Bağlantılarına İlişkin Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Kaydetmek. TCK madde 135/2 Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası yarı oranında artırılır.
Kişisel Verileri, Hukuka Aykırı Olarak Bir Başkasına Vermek, Yaymak Veya Ele Geçirmek TCK Madde 136/1 İki yıldan dört yıla kadar hapis cezası
Bu Suçlar; Kamu Görevlisi Tarafından Ve Görevinin Verdiği Yetki Kötüye Kullanılmak Suretiyle, Belli Bir Meslek Ve Sanatın Sağladığı Kolaylıktan Yararlanmak Suretiyle, İşlenirse TCK Madde 137/1-b Yukarıda verilecek cezalar yarı oranında artırılır.
Kanunların Belirlediği Sürelerin Geçmiş Olmasına Karşın Verileri Sistem İçinde Yok Etmekle Yükümlü Olanların Görevlerini Yerine Getirmemesi TCK Madde 138/1 Bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası
Suçun Konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu Hükümlerine Göre Ortadan Kaldırılması veya Yok edilmesi gereken veri olması TCK Madde 138/2 Verilecek ceza bir kat artırılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı cevaplamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?